Het bedenken van de juiste bedrijfsnaam kan voelen als het vinden van het perfecte paar schoenen: het moet passen, goed voelen en een blijvende indruk achterlaten. Terwijl sommigen geloven dat een naam slechts een naam is, snappen we bij Visia Media dat het verder gaat dan dat. Een bedrijfsnaam vertegenwoordigt je visie, je merkidentiteit en is vaak het eerste wat klanten over je te weten komen. Dus: Hoe bedenk je die perfecte bedrijfsnaam?
Wat maakt een bedrijfsnaam goed?
Voordat je een bedrijfsnaam kunt bedenken is het goed om te weten wát een bedrijfsnaam daadwerkelijk goed maakt. David Placek, de visionaire oprichter van Lexicon – het genie achter iconische namen als Starbucks, BlackBerry en Swiffer – heeft een unieke checklist gedeeld die essentieel is voor het bedenken van een doeltreffende bedrijfsnaam. Aan de hand van zijn pointers kunnen we doelgericht antwoord geven op de vraag wat een goede bedrijfsnaam onderscheid van de rest:
Een goede bedrijfsnaam is kort en krachtig
Je hoeft geen heel verhaal te vertellen in één naam. Denk aan merken zoals ‘IKEA’ of ‘Nike’. Deze namen zijn kort, maar ze resoneren sterk met hun publiek. Ze zijn eenvoudig te onthouden en garanderen dat je merk beter vindbaar is in Google.
Vergelijk dit eens met een naam als ‘Internationale Duurzame Houten Meubelvereniging’. Hoewel deze naam duidelijk zijn doel en aard beschrijft, is het een mondvol en waarschijnlijk niet iets dat klanten snel zullen onthouden of eenvoudig kunnen intikken in een zoekmachine. Daarentegen is ‘IKEA’, kort en bondig, en blijft het gemakkelijk hangen in het geheugen van de consument.
Een goede bedrijfsnaam heeft een duidelijk doel
De naam van je bedrijf moet duidelijk maken wat je aanbiedt. Of het nu gaat om het ontwerpen van software of een biologische bakkerij, je bedrijfsnaam moet dit weerspiegelen. ‘Bakkerij Vers’ suggereert bijvoorbeeld verse broodproducten.
Een goede bedrijfsnaam bevat enthousiasme
Neem bijvoorbeeld ‘Koffiebar de Bruine Boon’. Terwijl de naam direct doet denken aan koffie, klinkt het een beetje generiek en wellicht als elke andere koffiezaak op de hoek. Vergelijk dit met een naam als ‘BeanBurst Café’. Deze naam suggereert niet alleen dat het bedrijf koffie verkoopt, maar het straalt ook een bruisende energie en optimisme uit. Het wekt de suggestie van een betere ervaring en beleving, in plaats van zomaar een gewone kop koffie. Het bedenken van een naam met wat extra enthousiasme kan een wereld van verschil maken in hoe je bedrijf wordt waargenomen.
Een goede bedrijfsnaam is simpel
Duidelijk en beknopt, dat is je doel. Je bent geen essay aan het schrijven; het is je bedrijfsnaam die in één oogopslag moet communiceren. ‘DropBox’, bijvoorbeeld, is simpel en geeft duidelijk aan dat het iets is waar je dingen in kunt ‘droppen’.
Een goede bedrijfsnaam is relevant maar verrassend
Goede bedrijfsnamen hebben vaak een subtiele, slimme link met het bedrijf. Neem ‘Amazon’. Op het eerste gezicht doet een regenwoud niet denken aan boeken, maar nu staat het synoniem voor een gigantische online marktplaats – net zo uitgestrekt en divers als de Amazone zelf.
Een goede bedrijfsnaam is concurrerend
In de zakenwereld is onderscheidend vermogen cruciaal. Je eerste indruk is vaak doorslaggevend, en de bedrijfsnaam speelt daarin een centrale rol. Wanneer jouw bedrijfsnaam sterk lijkt op die van een concurrent, kan dit voor verwarring zorgen bij de consument, wat kan resulteren in verloren zakelijke kansen. Stel je voor dat een potentiële klant op zoek is naar jouw unieke dienst of product, maar eindigt bij een concurrent vanwege een gelijksoortige naam. In een verzadigde markt waar veel namen op elkaar lijken, is het essentieel om met iets fris en onderscheidends te komen.
Een unieke bedrijfsnaam kan je merkidentiteit versterken, zorgen voor een blijvende impact en je helpen om op te vallen tussen de rest.
Een goede bedrijfsnaam is duurzaam en beschikbaar
Bij het bedenken van een bedrijfsnaam neem je geen beslissing voor de korte termijn. Deze naam zal je bedrijf waarschijnlijk gedurende vele jaren vertegenwoordigen, dus het is essentieel om een naam te bedenken die toekomstbestendig is. Dit betekent dat de naam relevant moet blijven, ongeacht de evolutie van je bedrijf, de markt of de algemene trends.
Het is ook cruciaal om te zorgen voor de beschikbaarheid van de naam. Dit omvat niet alleen het controleren of de naam al in gebruik is door een ander bedrijf, maar ook het onderzoeken van domeinbeschikbaarheid en handelsmerkrechten. Het laatste dat je wilt is juridische problemen of verwarring voor je doelgroep. Een duurzame en beschikbare naam is daarom een investering in de toekomst van je bedrijf, die bijdraagt aan je lange-termijnstrategie en groeikansen.
Een goede bedrijfsnaam is niet te komisch
Terwijl een naam als ‘Bread Zeppelin’ grappig kan zijn voor een broodwinkel, is het risico dat deze als niet-serieus wordt beschouwd te groot. Balans en mate zijn hier de sleutelwoorden. Creativiteit moet niet verward kunnen worden met humor.
7 methodes voor het bedenken van een bedrijfsnaam
-
Combineer woorden
Neem kernwoorden uit je vakgebied en voeg ze samen, waardoor je een frisse, unieke naam krijgt. Bijvoorbeeld, ‘Cloud’ en ‘Link’ kunnen samenkomen als ‘CloudLink’. -
Alliteratie en rijm
Door woorden te bedenken die beginnen met dezelfde letter of door rijmende woorden te gebruiken, creëer je een naam die blijft hangen. Denk aan namen als ‘MellowYellow’ of ‘FitBit’. -
Mythologie en literatuur
Duik in de rijke wereld van mythes en legendes om een naam te vinden die diepgang en een verhaal vertelt. Een bedrijf dat zich bijvoorbeeld bezighoudt met snelheid kan inspiratie halen uit ‘Hermes’, de Griekse god van snelheid. -
Buitenlandse termen
Verrijk je bedrijfsidentiteit door een exotisch woord te gebruiken dat de essentie van je bedrijf vastlegt. Een koffiezaak kan bijvoorbeeld kiezen voor het Italiaanse woord ‘Vivace’, wat levendig betekent. -
Persoonlijke touch
Voeg een persoonlijke noot toe aan je merk door je eigen naam, of die van een geliefde, in de bedrijfsnaam op te nemen. Dit kan vertrouwen wekken en een familiegevoel uitstralen. -
Geografische inspiratie
Laat je inspireren door specifieke locaties die een speciale betekenis hebben voor jouw bedrijf. Als je bijvoorbeeld wijn verkoopt uit Toscane, kan ‘Tuscan Treasures’ een treffende naam zijn. -
Anagrammen en letterwoorden
Speel met de letters van betekenisvolle woorden om een anagram te creëren, of combineer de beginletters van een reeks woorden. Een bedrijf in duurzame technologie kan bijvoorbeeld ‘DTEC’ als afkorting gebruiken.
Mochten bovenstaande methodes nog niet voldoende zijn om je creativiteit te prikkelen dan heeft Vistaprint een sterk aanvullend artikel.
Gebruik tools om een bedrijfsnaam te bedenken
Bedrijfsnaamgenerators zijn online tools die, op basis van de trefwoorden die je invoert, een lijst met potentiële bedrijfsnamen genereren. Deze tools kunnen dienen als een springplank voor inspiratie, vooral als je het gevoel hebt vast te zitten en geen unieke naam kunt bedenken.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze tools nuttig kunnen zijn als startpunt, maar dat de gegenereerde namen vaak te generiek of algemeen zijn. Ze missen soms de nuance of specifieke flair die een handmatig bedachte naam kan hebben.
Aangezien deze tools gebaseerd zijn op algemene algoritmen en populaire trefwoorden, kunnen de voorgestelde namen al in gebruik zijn door andere bedrijven. Dit kan met name een probleem zijn als je op zoek bent naar een bijbehorende domeinnaam voor je website; veel van de catchy gegenereerde namen zijn waarschijnlijk al geregistreerd.
De laatste beproeving: is je bedrijfsnaam nog beschikbaar?
Na uren, dagen of zelfs weken brainstormen, schrappen, en opnieuw beginnen, heb je eindelijk dé perfecte bedrijfsnaam bedacht. Je bent enthousiast en ziet jezelf al helemaal onder die naam ondernemen. Maar voordat je de champagnekurk laat knallen, staat er nog een cruciale beproeving te wachten: is je bedrijfsnaam eigenlijk wel beschikbaar?
Is de handelsnaam beschikbaar?
Voordat je verdergaat, is het van belang om te controleren of de handelsnaam die je op het oog hebt niet al in gebruik is door een ander bedrijf. Dit kun je doen door een kijkje te nemen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het is namelijk wettelijk niet toegestaan om een bedrijfsnaam te voeren die al bestaat in een sector en waarbij er verwarring kan ontstaan bij het publiek.
Is de domeinnaam van je bedrijfsnaam nog beschikbaar?
In het digitale tijdperk is een eigen website onmisbaar. Het zou zonde zijn als je bedrijfsnaam beschikbaar is, maar de bijbehorende domeinnaam al bezet is. Via diverse online tools kun je snel en eenvoudig checken of jouw gewenste domeinnaam nog vrij is. Als deze al in gebruik is, kun je overwegen om een variatie op je bedrijfsnaam als domeinnaam te kiezen, of misschien een andere domeinextensie te gebruiken.
Het is de moeite waard om beide checks grondig uit te voeren. Je wilt immers niet tegen juridische problemen aanlopen of je online zichtbaarheid beperken omdat je de beschikbaarheid van je bedrijfsnaam niet hebt gecontroleerd.
SEO en je bedrijfsnaam
Bij het bedenken van een bedrijfsnaam is het niet alleen belangrijk dat deze pakkend en memorabel is, maar kan het ook waardevol zijn om rekening te houden met de online vindbaarheid van je kersverse bedrijfsnaam. SEO zorgt ervoor dat je bedrijf beter zichtbaar wordt in zoekmachines zoals Google, wat kan leiden tot meer verkeer naar je website en uiteindelijk tot meer klanten.
Als je een bedrijfsnaam kiest die direct relevant is voor jouw branche, kan dat helpen met het aantrekken van organisch verkeer.
Stel, je hebt een winkel gespecialiseerd in wasmachines, dan zou een naam als ‘Wasmachinewinkel.nl’ niet alleen duidelijk aangeven wat je verkoopt, maar het heeft ook het voordeel dat mensen die op zoek zijn naar een wasmachine je makkelijker kunnen vinden. “Wasmachine” is een keyword met potentieel hoge zoekvolumes, wat betekent dat veel mensen dit term gebruiken in hun zoekopdrachten.
Daarnaast is het van belang om een unieke naam te hebben. Als je een te generieke naam kiest, kan het zijn dat je verdwijnt in een zee van vergelijkbare zoekresultaten. De truc is om de balans te vinden tussen een naam die SEO-vriendelijk en toch onderscheidend is.
Verder is het handig om na te denken over mogelijke variaties en spelfouten. Mensen maken soms typfouten wanneer ze zoeken. Als je bedrijfsnaam makkelijk te spellen is, verklein je de kans dat potentiële klanten je missen vanwege een simpele typfout.
Jij geeft de bedrijfsnaam zijn waarde
Ter afsluiting is het essentieel om te beseffen dat, hoewel het bedenken van de juiste bedrijfsnaam belangrijk is, de echte kracht en betekenis van die naam voortkomt uit jouw inzet, passie, en toewijding.
Het is de kwaliteit van je producten, je dienstverlening en de relatie met je klanten die de naam waarde geven. Een bedrijfsnaam is slechts een label, maar het zijn jouw harde werk en visie die dat label transformeren in een gerespecteerd en herkenbaar merk.
Onthoud dus goed: een bedrijfsnaam krijgt pas écht waarde door de waarde die jij creëert.