Ontwerpen is een complex en veeleisend proces waarbij creativiteit en technische vaardigheden samenkomen. Echter; zelfs de meest getalenteerde ontwerpers kunnen fouten maken. In dit blogbericht bespreken we de 7 meest gemaakte ontwerpfouten en geven we je tips om ze te voorkomen. Let’s go!
1. Te veel lettertypen gebruiken: een veelvoorkomende ontwerpfout
Een van de meest gemaakte ontwerpfouten is het gebruik van te veel verschillende lettertypen. Dit leidt tot een chaotisch en onprofessioneel ogend ontwerp. Probeer niet meer dan twee of drie lettertypen te gebruiken en zorg ervoor dat ze goed bij elkaar passen.
Probeer niet meer dan twee of drie lettertypen te gebruiken.
Naast het beperken van het aantal lettertypen is het belangrijk om te kiezen voor lettertypen die passen bij het doel en de stijl van je ontwerp. Houd rekening met de leesbaarheid, functionaliteit en visuele impact van de lettertypen. Experimenteer met verschillende gewichten en stijlen binnen één lettertypefamilie om variatie te creëren zonder afbreuk te doen aan de consistentie.
2. Slechte kleurencombinaties
Kleur is een krachtig instrument in ontwerpen, maar verkeerd gebruik ervan kan je ontwerp ruïneren. Kies kleuren die goed samenwerken en zorg voor voldoende contrast. Gebruik kleurenschema’s en tools zoals Adobe Color om te experimenteren met goed-werkende kleurencombinaties.
Bij het kiezen van kleuren is het ook belangrijk om rekening te houden met de psychologie achter kleuren en hoe ze de emoties en percepties van je publiek kunnen beïnvloeden. Denk aan de associaties die kleuren oproepen en kies kleuren die passen bij de boodschap en het imago van je merk. Hou bovendien rekening met de leesbaarheid van je ontwerp en zorg ervoor dat tekst duidelijk contrasteert met de achtergrond.
3. De meest gemaakte ontwerpfout: te veel informatie op een kleine ruimte
Een overvol ontwerp kan overweldigend en verwarrend zijn voor je publiek. Probeer niet te veel informatie in een beperkte ruimte te proppen. Gebruik in plaats daarvan voldoende witruimte om een duidelijke hiërarchie en leesbaarheid te creëren.
Om een overvol ontwerp te voorkomen is het belangrijk om prioriteiten te stellen en te focussen op de meest relevante informatie. Beperk je tot de essentie en organiseer de informatie op een logische en gestructureerde manier. Gebruik afbeeldingen en pictogrammen om complexe ideeën te vereenvoudigen en te visualiseren en maak gebruik van typografie en vormgeving om de aandacht van het publiek te sturen.
4. Inconsistente uitlijning en spatiëring
Inconsistentie in uitlijning en spatiëring kan je ontwerp er rommelig en onprofessioneel uit laten zien. Zorg ervoor dat je consistent bent met de marges, uitlijning en regelafstand in je ontwerp. Gebruik hulplijnen en rasters om je te helpen bij het creëren van een georganiseerd en evenwichtig ontwerp.
Het handhaven van een consistente visuele stijl gaat verder dan alleen uitlijning en spatiëring. Denk ook aan consistentie in kleurgebruik, typografie, afbeeldingen en andere visuele elementen. Dit helpt bij het creëren van een samenhangend en herkenbaar merkimago en verbetert de gebruikerservaring.
Gebruik hulplijnen en rasters om je te helpen.
5. Lage kwaliteit van afbeeldingen
Een lage beeldresolutie kan je ontwerp korrelig en onaantrekkelijk maken. Zorg ervoor dat je afbeeldingen van hoge kwaliteit gebruikt die geschikt zijn voor het medium (print of digitaal). Comprimeer afbeeldingen indien nodig, maar zorg ervoor dat de kwaliteit niet verloren gaat.
Bij het kiezen van afbeeldingen is het belangrijk om rekening te houden met de inhoud en context van je ontwerp. Kies afbeeldingen die relevant en passend zijn en die de boodschap van je ontwerp versterken. Let op zaken als beeldrechten en zorg ervoor dat je de juiste licenties hebt om de afbeeldingen te gebruiken.
6. Verkeerd omgaan met feedback
Als ontwerper is het belangrijk om open te staan voor feedback. Luister naar je klanten en collega’s en maak indien nodig aanpassingen aan je ontwerp. Dit zal je helpen om betere ontwerpen te maken en aan de verwachtingen van je doelgroep te voldoen. Feedback is niet alleen belangrijk voor het verbeteren van je huidige ontwerp maar ook voor je groei en ontwikkeling als ontwerper. Sta open voor kritiek en zie het als een kans om te leren en je vaardigheden aan te scherpen.
Wees proactief in het vragen om feedback en betrek je publiek, klanten en collega’s bij het ontwerpproces. Dit zal je helpen om een beter inzicht te krijgen in hun behoeften en verwachtingen, en om effectievere en aantrekkelijkere ontwerpen te maken.
7. Het negeren van toegankelijkheid
Toegankelijkheid is een cruciaal aspect van ontwerpen dat vaak over het hoofd wordt gezien en behoort daarom tot de meest gemaakte ontwerpfouten. Zorg ervoor dat je ontwerp toegankelijk is voor iedereen inclusief mensen met visuele, auditieve of cognitieve beperkingen. Gebruik bijvoorbeeld voldoende contrast tussen tekst en achtergrond, en zorg voor een duidelijke hiërarchie en leesbaarheid van de tekst.
Naast het toepassen van toegankelijke ontwerpprincipes, zoals voldoende contrast en duidelijke hiërarchie, is het belangrijk om je bewust te zijn van technologische oplossingen die de toegankelijkheid van je ontwerp kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van alt-teksten voor afbeeldingen, ondertitels voor video’s en het toepassen van ARIA-labels voor webontwerpen. Test je ontwerp met verschillende hulpmiddelen en apparaten om te zorgen dat het toegankelijk is voor een breed scala aan gebruikers.
Zorg ervoor dat je ontwerp toegankelijk is voor iedereen.
Meer weten? Lees onze FAQ over de Wet digitale Toegankelijkheid
Voorkom deze ontwerpfouten en ga effectief te werk
Nu je op de hoogte bent van de 7 meest gemaakte ontwerpfouten en hoe je ze kunt voorkomen ben je beter uitgerust om indrukwekkende en effectieve ontwerpen te creëren. Houd deze tips in gedachten tijdens je volgende project en laat je creativiteit de vrije loop!