Iedereen met een beroep in de creatieve sector kent het: de ene dag sta je versteld van je eigen productiviteit, terwijl andere dagen zó frustrerend en inspiratieloos zijn dat je het liefst met een kop thee in een hoekje wilt huilen. Als je eenmaal last krijgt van designer’s block kan niets je nog redden. Je voelt je waardeloos en vraagt je af waarom mensen überhaupt met je willen samenwerken. Maar genoeg negativiteit. Deze post gaat over het voorkomen en oplossen van designer’s block.
Wat is designer’s block?
Designer’s block is iets dat iedere creatieveling wel eens overkomt, hoe ervaren hij of zij ook is. Een creatief proces vergt een bepaalde mate van focus waarin gestreefd wordt naar een eindresultaat dat aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Zodra het niet lukt om aan deze eisen te voldoen kun je last krijgen van designer’s block. Dit kan in iedere fase van een traject gebeuren, maar komt het vaakst voor aan het begin. Hoe later in het traject, des te dieper de kuil.
Voorkomen is beter dan genezen
Zodra je last krijgt van designer’s block kun je twee dingen doen:
- Jezelf wijsmaken dat er geen olifant in de kamer zit;
- Accepteren dat er een olifant in de kamer zit.
Problemen negeren is bad business. Iedereen heeft zijn eigen creatieve proces dat op de automatische piloot gevolgd wordt. Als iets je gebruikelijke werkwijze dwarsboomt begin je aan jezelf te twijfelen en krijg je last van designer’s block.
Het probleem? Je staat vrijwel nooit stil bij hoe je eigen werkwijze in elkaar steekt. Het gevaar van designer’s block zit in het negeren van het onderliggende probleem. Pak je het probleem niet aan, dan kom je in een vicieuze cirkel van onzekerheid terecht. De designer’s block wordt alleen maar erger.
Je krijgt een keer last van designer’s block. Je weet niet wanneer, hoe en waarom, maar wel dat het onontkomelijk is. Negeer de olifant niet maar zorg dat je ermee om leert gaan. Hoe vaker het gebeurt, hoe makkelijker je het leert oplossen. Designer’s block is niets anders dan een leermoment. Iets in je aanpak veroorzaakt het. Trek er conclusies uit en pas je werkwijze aan. Op deze manier leer je steeds sneller aan designer’s block te ontsnappen.
Probeer nieuwe dingen
Het klinkt heel eenvoudig en dat is het ook. Designer’s block is het resultaat van een soort faalangst. We zijn goed in wat we doen, omdat er veel tijd in gestoken is. Iets nieuws proberen heeft vaak iets slechters als eerste resultaat dan het pad dat je al 10 keer belopen hebt. Doordat er altijd een vorm van druk op je schouders ligt om sterke deliverables op te leveren, ben je allergisch geworden voor werk dat niet af is.
Zoals de legendarische Bob Ross ooit zei: Mistakes are happy accidents. Door lelijke dingen te maken en fouten te begaan kun je pas groeien. Geniet van de dingen waar je goed in bent, maar daag jezelf uit door je creativiteit op de proef te stellen. Naast het om leren gaan met designer’s block word je hiermee ook nog eens beter in hetgeen dat je doet. Want laten we eerlijk zijn: ook een professional is nooit klaar met leren.
Fuck designer’s block, trust the process
Als je kampt met designer’s block voelt het alsof je er nooit meer vanaf gaat komen. Je bent uitgeroeid en er is geen land in zicht. Open je werkmap en bekijk projecten die je hebt afgerond. Ieder project had zijn haken, ogen en leermomenten. Bekijk je eigen groei en besef dat je capabel bent om kwalitatieve producten op te leveren. Het bedenken van nieuwe concepten duurt vaker langer dan de uitwerking ervan. Geniet van het proces. Klieder, klooi en verkloot. Vertrouw erop dat je ijzersterke concepten kunt neerzetten.
Blijf niet in je eigen hoofd zitten
Een halfuurtje Away From Keyboard kan wonderen verrichten. Ook het werken in een andere omgeving kan helpen je blik te verfrissen. Werkt dit niet? Dan ben je verdoemd. Zo voelt het vaak wel, maar de oplossing is een stuk dichterbij dan je denkt. Letterlijk. De persoon naast je zou wel eens de persoon kunnen zijn die je het licht aan het eind van de tunnel laat zien.
Vraag collega’s, vrienden of familie om hulp. Nieuwe inzichten kunnen ervoor zorgen dat er nieuwe lampjes gaan branden. Als ik vastzit hoeft Maarten vaak maar een paar woorden te spreken en ik ben weer on top of my game. Kritiek is cruciaal om tot een ijzersterk eindresultaat te komen. Maak gebruik van de opmerkingen en ideeën van anderen en je zult zien dat je nog láng niet alles geprobeerd hebt.
Naast een hoop nieuwe ideeën is het sowieso fijn om je struggle te kunnen delen met anderen. Sta open voor suggesties en strategieën van anderen, het zal je verbazen hoeveel er nog te leren valt.