Jezelf beschermen tegen een burn-out

Burn-outsyndroom is geen ziekte, maar een complex van factoren die leiden tot ernstigere aandoeningen zoals stress, angst en depressie. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert het burn-outsyndroom als een fenomeen dat wordt veroorzaakt door chronische stress op het werk. Job aggregator Jobsora heeft een kleinschalig onderzoek voorbereid over het onderwerp burn-out en deelt enkele tips om professionele burn-outs te voorkomen.

Redenen voor een burn-out

De stress die tot een burn-out leidt, is gevaarlijk omdat deze zich gewoonlijk geleidelijk en onmerkbaar opbouwt. Er is niet één enkele gebeurtenis die het veroorzaakt, het is altijd een reeks microtrauma’s. Een werknemer voert bijvoorbeeld een aantal kleine onnodige taken uit, of werkt tijdelijk over om een belangrijk project af te ronden. Deze gebeurtenissen vormen individueel gezien geen probleem, maar kunnen er uiteindelijk toe leiden dat de emmer overloopt.

Ook het coronavirus gooit roet in het eten. Vakanties worden uitgesteld en in verschillende sectoren is er werk in overvloed.

Mogelijk heb je de symptomen van een burn-out. Maar hoe definieer je ze?

Het leven draait om je werk

Als een project inspireert en je wilt elke minuut aan je werk besteden, dan mis je gemakkelijk het moment waarop vermoeidheid toeneemt. Werk kan zowel energie wegnemen als geven, daarom lopen workaholics niet direct tegen de muur van vermoeidheid aan. Dit wordt veroorzaakt door twee redenen:

  1. Workaholics houden van werk, en daarmee van een hoop bijkomstigheden (gewild zijn op de arbeidsmarkt, goede lonen en carrièregroei).
  2. Door obsessie met werk kun je andere levensgebieden vermijden. Denk bijvoorbeeld aan minder communiceren met dierbaren en geen aandacht schenken aan je lichaam en gezondheid. In andere woorden: workaholism is ook een geslaagde ontsnapping aan de problemen in andere onderdelen van het leven.

Iemand heeft maanden (of zelfs jaren) nodig voordat zijn of haar batterij op is en de persoon is bedekt met emotionele uitputting. Vroeg of laat gebeurt het.

Het tempo is te hoog

Sommige mensen leven een intensief, stressvol leven. In plaats van tien dingen op een dag te doen, doen ze er twintig. Zo’n stressvol en vruchtbaar leven geeft veel redenen voor vreugde en trots, maar het is net alsof je een marathon probeert te lopen in een sprinttempo: je kracht zal voor de afstand eindigen.

Mensen beoordelen vaak hun capaciteiten op het hoogtepunt van hun productiviteit en extrapoleren deze beoordeling voor het leven. Als gevolg hiervan stapelen ze te veel op zichzelf, wat geleidelijk leidt tot emotionele uitputting.

Voortdurend schakelen tussen taken

Ben je bij veel projecten of in veel rollen betrokken, dan moet je waarschijnlijk snel schakelen tussen activiteiten. Dit kost een overweldigende hoeveelheid energie, aangezien mensen geen multitasking-wezens zijn (hoewel ze zich misschien wel zo voelen). Elke onderbreking doet de productiviteit teniet.

Het bedrijf heeft een giftige omgeving

Je moet altijd op je omgeving letten. Zou je je vrijwillig aanmelden om extra tijd met je collega’s door te brengen? Hoeveel word je gewaardeerd en gerespecteerd? Zijn er veel negatieve gevoelens (schuld, woede, wrok, schaamte, angst of bezorgdheid) over je werk?

Emoties zijn een goede indicator om te bepalen wat er met je gebeurt en hoe comfortabel de sfeer in het bedrijf voor je is.

Tekenen van burn-outsyndroom

De Wereldgezondheidsorganisatie noemt drie belangrijke symptomen van burn-out.

  1. Motiverend of lichamelijk uitgeput voelen;
  2. Mentaal afstand nemen van professionele plichten, een gevoel van negativiteit ten opzichte van professionele plichten;
  3. Verminderde prestaties.

Omgaan met burn-out en genieten van je werk

De eerste stap is om te bepalen of je echt een burn-out ervaart of dat je gewoon rust nodig hebt. Je kunt jezelf de vraag stellen: “Vind ik mijn baan leuk, wil ik ermee doorgaan?” Als het antwoord ja is, heb je waarschijnlijk gewoon een pauze nodig. Maar het gebeurt vaak dat je het antwoord gewoonweg niet weet, omdat je lichaam zegt: “Ik ben moe en wil niets”.

Het is moeilijk te begrijpen wat er achter deze toestand schuilgaat.

Probeer eerst een pauze te nemen. Desnoods een paar dagen als je je geen vakantie kunt veroorloven. Onderga ook een medisch onderzoek, misschien is vermoeidheid een schending van hormonale niveaus, eet goed en krijg voldoende slaap.

Als de rust helemaal niet heeft geholpen, is de kans groot dat je te maken hebt met burn-out en de oorzaken ervan moet aanpakken. Misschien hoef je je baan of beroep niet radicaal te veranderen, het is vaak voldoende om lokale veranderingen in je leven aan te brengen.

Analyseer waar je leven mee gevuld is. Dit is handig om te doen met behulp van het weegschaalmodel. Het idee is om te zien hoe energie wordt verdeeld tussen de vier levensgebieden: lichaam, activiteit, contact en betekenis.

  • Lichaam
    De sfeer van het lichaam omvat slaap, voeding, gezondheid, seks, sport, hygiëne, uiterlijk, welzijn en sensaties.
  • Activiteit
    Denk bij activiteiten aan studie, werk, prestaties, huishoudelijk werk, carrière, zaken en sociale status.
  • Contact
    Communicatie met kennissen, vrienden, familieleden, sociale interactie en familierelaties.
  • Betekenis
    Betekenissen omvatten plannen, religie, fantasieën, dromen, waarden en overtuigingen.

Omring jezelf met steun

Burn-out komt vaak voor bij mensen die niemand hebben om hun verantwoordelijkheid mee te delen. Wees niet bang om iemand voor ondersteuning te vragen.

Stel grenzen op

Vaak is de reden voor een burn-out dat iemand zichzelf niet kan laten rusten. Het lijkt alsof alles instort zonder jou en dat je op elk moment iedereen te hulp moet schieten. De oplossing is om jezelf te trainen om de grens te trekken tussen jezelf en je werk.

Besteed je avond bijvoorbeeld niet aan werkchats, leg aan collega’s uit dat er vanaf nu een tijd is waarop je niet gestoord kunt worden, delegeer wat taken.

Verlaag het tempo

Soms is het voldoende om gewoon te vertragen en minder taken op je te nemen.

Delegeren

Voorheen konden alleen managers zich de luxe van delegeren veroorloven, omdat gewone werknemers simpelweg niemand hebben om hun taken mee te delen. Met de komst van automatisering veranderde alles. Er is een enorme hoeveelheid software die de routine kan aannemen.

Voorkom een burn-out

Zoals voor meer zaken in het leven geldt: voorkomen is beter dan genezen. Probeer de symptomen van een burn-out vroegtijdig te herkennen en zorg ervoor dat je niet verdrinkt in het werk.

Ben je toe aan een andere baan? Dan weet je waar je terecht kunt.