Vandaag bespreken we de rebranding van onze huisstijl. In het vorige bericht hebben we de vernieuwing van ons logo besproken. De volgende uitdaging is de vibe van het logo door te voeren in de rest van de huisstijl. Een breed en vaak ook vergeten aspect van de branding van een bedrijf. De huisstijl van een bedrijf is de algehele look-and-feel van alle uitingen naar de buitenwereld. Van logo tot raamstickers. Van decoratie tot je manier van communiceren.
In deze post bespreken we de rebranding van een huisstijl. Aan de hand van onze vorige huisstijl én de uitwerking van onze nieuwe vormgeving nemen we je mee in ons proces.
Het belang van een sterke huisstijl
Het ene bedrijf heeft een specifiek kleurenpalet, een ander gebruikt bepaalde vormen. Veel bedrijven hebben zelfs een huisstijlhandboek. Het doel is altijd hetzelfde; het bedrijf onderscheiden van de concurrent. Zoals besproken in Rebranding Visia: visie en strategie komt daar ook een stukje merkbeleving bij kijken, de kernwaarden waar de doelgroep zich in herkent. De huisstijl is de visualisering van de identiteit van het bedrijf. Door te evalueren waar je bedrijf voor staat en wat je huidige positie in de markt is, kun je aan de hand van je visie en strategie een ijzersterke huisstijl neerzetten. Met deze stijl kun je het bedrijf herpositioneren en de boodschap uitdragen die overeenkomt met de identiteit van jouw onderneming.
Een kijkje onder de motorkap
Om inzicht te geven in de vernieuwing van onze huisstijl, nemen we eerst de voorganger onder de loep. Om het overzichtelijk te houden, zullen we een aantal onderdelen van de huisstijl apart bespreken.
Kleurenpalet
Het kleurenpalet is een belangrijk onderdeel van de huisstijl. Dit zijn namelijk de kleuren die toegepast gaan worden in elke uiting van het bedrijf. Het palet dient flexibel genoeg te zijn om in iedere uiting correct toegepast te kunnen worden, zonder de identiteit en herkenbaarheid van de huisstijl te verliezen. Onderstaande afbeelding laat ons vorige kleurenpalet zien;
Er valt direct iets op als je naar dit kleurenpalet kijkt. Naast de roze kleur bestaat het hele palet uit achromatische (neutrale) kleuren. De roze kleur is een deel van onze identiteit, het onderscheidt ons van de rest. De achromatische kleuren versterkten de doelen die wij destijds hadden met betrekking tot de merkbeleving; professioneel, zakelijk en ervaren. De combinatie van deze kleuren droeg “young professionals” uit.
De roze kleur speelde nooit een dragende rol binnen onze huisstijl. We maakten handig gebruik van witruimte om een gevoel van kwaliteit op te wekken, iets dat centraal stond voor onze positionering op de markt met maatwerk websites. De krachtige kleur leende zich perfect voor call-to-actions en andere elementen die op moesten vallen. Iedere kleur heeft zijn functie in het tot stand brengen van een unieke identiteit.
Beeldtaal/huisstijlelementen
Lettertype
De beeldtaal was zakelijk en clean. Als voorbeeld zullen we onze website gebruiken, ons primaire communicatiemiddel. Naast kleur hadden we geen elementen waarmee we onze identiteit versterkten. In ons geval een voordeel, op onze website moet de focus namelijk op ons werk liggen en niet op onze eigen branding. We maakten waar nodig gebruik van iconen, als ondersteuning en structurering van onze content. We toonden onze ontwerpen voornamelijk in mockups.
Binnen onze uitingen gebruikten we twee verschillende lettertypes; DTL Prokyon en Montserrat. De eerstgenoemde is een klassieker van Dutch Type Library waarbij Montserrat, een lettertype uit 2010, de web-wereld overnam met zijn strakke maar eigentijdse karakter. Op onze website hanteerden wij Montserrat, cross-browser wordt deze letter nagenoeg niet vervormd en behoudt het zijn karakteristieken.
Tone of voice
Zoals besproken in Rebranding Visia: visia en strategie hanteerden we een nette, soms zelfs deftige manier van communiceren. Op dat gebied is door de jaren heen een hoop veranderd. Je wordt niet overtuigd door mooie woorden, maar door ervaring en resultaat.
Rebranding huisstijl: een kijkje in de keuken
Van de motorkap naar de keuken. Laten we hetgeen dat hierboven staat vertalen naar onze rebranding en uitleggen waarom we bepaalde keuzes gemaakt hebben.
Het nieuwe kleurenpalet
De merkbeleving van een (potentiële) klant is een van onze grootste redenen voor onze rebranding. In vergelijking met onze vorige branding mag het allemaal wat jonger en gedurfder, maar wél met behoud van het doeltreffende, zakelijke karakter. Het vorige kleurenpalet bestond naast onze kenmerkende kleur roze uit achromatische kleuren. De eenvoud maakt het palet zakelijk en clean, maar ook statisch en relatief minder krachtig.
We hebben de typerende roze kleur wat meer Oompf gegeven. De zachte roze maakt plaats voor een hardere, vollere tint. De grijze kleur uit ons vorige palet is vervangen door donkerblauw. Deze extra kleur zorgt voor meer flexibiliteit binnen de huisstijl en geeft het geheel meer body. Met deze kleur benadrukken we het zakelijke en betrouwbare aspect van onze werkwijze. Wit blijft gewoon mooi wit, de donkergrijze kleur is nét ietsje donkerder geworden om de kracht van de andere kleuren te matchen.
Geen complete overhaul, maar wel het bewijs dat kleine aanpassingen kunnen zorgen voor een compleet ander beeld en uitstraling. Met deze aanpassingen behouden we onze identiteit en sturen we in de juiste richting.
Beeldtaal/huisstijlelementen
Hoewel we een nieuwe kleur hebben toegevoegd aan het kleurenpalet, willen we onze uitstraling clean en professioneel houden. Binnen onze rebranding hebben we daarom geen specifieke huisstijlelementen toegevoegd. Volle kleurvlakken en voldoende witruimte vormen nog steeds de basis van onze uitstraling. Deze kleurvlakken kunnen ervoor zorgen dat de communicatiemiddelen (met name de website) erg plat oogt. Om gelaagdheid te creëren maken we gebruik van duotone fotografie. De stijl oogt hierdoor losser en jonger, maar het strakke en zakelijke aspect blijft onaangetast.
Lettertype
We hebben de keuze gemaakt om de typografie van Visia te beperken tot één lettertype. Proxima Nova biedt voldoende flexibiliteit om voor koppen en lopende tekst gebruikt te worden. Proxima Nova is een webfont, dat wilt zeggen dat deze geoptimaliseerd is voor vertoning op beeldschermen.
Het lettertype heeft een jong en open karakter. De perfecte middenweg in vergelijking met de lettertypes uit onze vorige huisstijl, alleen dan doeltreffender.
Tone of voice
To the point, korte lijnen, doeltreffend en vol passie. Dat is de standaard die wij hanteren binnen onze communicatie, zowel intern als extern. Tekst versterkt in ons geval altijd het beeld, niet andersom. De eerste indruk moet voldoende zijn om met ons in zee te willen gaan.
Visia weer op scherp
De aanpassingen die we hebben doorgevoerd zetten ons weer op scherp. De merkbeleving komt overeen met onze (interne) identiteit en draagt uit wat wij willen uitstralen en waar wij voor staan. Samen met ons nieuwe logo, besproken in Rebranding Visia: het logo vormt de huisstijl een sterk fundament voor ons werk en onze strategie.
Tot slot
Ben je op zoek naar het beste ontwerpbureau om jouw nieuwe huisstijl te ontwerpen? Zoek niet verder! Neem gerust contact met ons op!