Deze post gaat over de visie en strategie achter een rebranding. Als je onze website eerder bezocht hebt zal het je direct opvallen. We hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan onze eigen communicatie. Maar wat houdt het rebranden van een merk precies in? En hoe weet je of je er klaar voor bent?
In deze reeks blogposts nemen we je mee in het traject dat wij doorlopen hebben tijdens onze rebranding, de bevindingen die we hebben opgedaan en de knopen die we hebben doorgehakt:
Rebranding: Meer dan een mooi hoesje
Bij een rebranding denk je al gauw aan het cosmetische plaatje, maar het is veel meer dan dat. Neem jezelf als voorbeeld. Jouw “brand” is veel meer dan alleen je uiterlijk, er zit een groot stuk persoonlijkheid aan vast. Rebranden is het veranderen van de identiteit, de kern van jouw bedrijf.
Een rebranding heeft 1-op-1 te maken met de focus van een bedrijf; de visie en de strategie. Een rebranding moet concreet bijdragen aan het tot stand brengen (en houden) van de nieuwe strategische organisatiedoelen. Je kunt geen vaste datum prikken in je agenda waarop je je rebranding gaat doorvoeren, het is meestal een logisch en natuurlijk proces.
Wij veranderen dus niet alleen van uiterlijk. Het proces van het rebranden van een organisatie begint vaak van binnenuit (inside-out). Dit is bijvoorbeeld anders wanneer een product of dienst anders in de markt gezet wordt (outside-in). Het is belangrijk om vooraf vast te stellen of de rebranding betrekking heeft op de organisatie of op een product/dienst, beide processen verschillen namelijk van elkaar.
Je hebt goede redenen nodig voordat je aan een rebranding begint. Als voorbeeld zullen we de rebranding van Visia gebruiken als case. Wij zullen onze eigen beredeneringen en bevindingen benoemen die de kern vormen van de rebranding.
Rebranding strategie: van web boys naar full-service communicatiebureau
Toen wij Visia 7 jaar geleden startten kwamen wij als onwetende, verse ondernemers op de markt. Een ding wisten we zeker; door Maarten’s passie voor web (op zijn 13e klopte hij al lappen code) en mijn passie voor vormgeving (mijn eerste keer buiten het dorp was waarschijnlijk een drukkerij) vormden wij een sterk en flexibel duo.
Onze eerste échte opdracht kwam binnen (shout-out naar Paul Brouwers van Brouwers Advocaten). Een opdracht die meteen een stempel drukte op ons bedrijf en ons deed beseffen waar onze kracht ligt. Wij zijn verdomd goed in het neerzetten van het complete plaatje, een sterke maatwerk website was altijd een onderdeel daarvan.
Het portfolio breidde zich uit. De focus lag op het ontwerpen en ontwikkelen van maatwerk websites, hier was namelijk veel vraag naar. Op een bepaald moment kon je er niet meer omheen; we stonden bekend als de web boys.
Maar we zijn veel meer dan dat. Door onze groei raakten we vervreemd van een gedeelte van onze target group. Erg jammer, want er is niets zo frustrerend als half werk kúnnen doen. De communicatie van een bedrijf gaat namelijk verder dan een sterke website, alles moet in balans zijn.
Visia moet bekend staan als een one-stop-shop. Onze kracht als communicatiebureau ligt bij het compleet ontzorgen van de communicatie van een bedrijf, zowel online als offline. Eén belangrijk doel van onze rebranding is simpel; iedereen moet weten dat wij meer doen dan slechts een gedeelte van de communicatiemiddelen. Geen half werk. Wij zetten ijzersterke totaalconcepten neer.
Kloof tussen identiteit en merkbeleving
In zeven jaar tijd (waarvan vijf full-time) groeide Visia van kersverse onderneming naar volwaardig bureau met 100+ tevreden klanten. Net als iedere starter probeerden wij onze plek in de markt te vast te leggen, hongerig voor nieuwe opdrachten en groeimogelijkheden. Binnen onze communicatie gebruikten wij nette, deftige taal (volgens mij herinner ik zelfs het woord “jegens” uit een van onze webteksten). Dit stond toen al vrijwel haaks op onze persoonlijke aanpak en onze indentiteit.
In de tussentijd is er natuurlijk een hoop veranderd, maar een ding valt ons op. Hoewel er bij een eerste gesprek even het water wordt afgetast door beide partijen, is het ijs na een aantal minuten gebroken. Overtuiging door ervaring en resultaten, niet door mooie praat. Als je met ons samenwerkt ga je een traject in waarin wij jou intensief betrekken en meenemen in het hele proces, van A tot Z.
Je moet Visia kunnen proeven en voelen, nog voordat je een stap in ons kantoor zet. Onze rebranding heeft voor een deel te maken met cultuurverandering. De oude manier van communicatie was erg braaf en niet vernieuwend genoeg. Het is belangrijk dat de branding van je bedrijf aansluit bij je visie op lange termijn. Want net als een mens worden merken geboren, vervolgens groeien en ontwikkelen ze zich. Visia groeit uit zijn cocon.
Rebranding strategie: binnen beginnen om buiten te winnen
Om een sterke rebranding neer te zetten moet je terug naar de essentie. Zonder een duidelijke strategie is rebranding zinloos. Binnen beginnen om buiten te winnen is een sterk uitgangspunt voor rebranding. Je gaat uit van (natuurlijke) veranderingen binnen het bedrijf als basis voor de nieuwe identiteit. Breng alle relevante aspecten van je bedrijf zo objectief mogelijk in kaart en creëer een duidelijk overzicht. Met alleen een vernieuwd jasje boek je weinig resultaat. Rebranding is nooit een doel op zich, maar een weerspiegeling van de natuurlijke groei van een bedrijf.
Heb je hulp nodig bij het bepalen van een goede (online) strategie? Neem dan gerust contact met ons op.