Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Zoekmachine optimalisatie vormt dan ook de absolute basis van online marketing. In de blogreeks SEO Basics leggen we de belangrijkste aspecten van SEO uit. Deze week behandelen we een aantal veelgemaakte SEO fouten (zodat jij ze niet hoeft te maken).
SEO, hoe zit dat ook alweer?
Even een korte opfriscursus voor de nieuwkomers onder ons. SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.
Om je te ondersteunen in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.
Veelgemaakte SEO fouten
Als je deze reeks al langer volgt weet je ondertussen dat de wereld van SEO nogal complex is. De meeste ondernemers kennen het belang van zoekmachine optimalisatie, maar weten vaak niet hoe het precies in zijn werk gaat.
We zien dan ook dat startende marketeers en do-it-yourselfers veelvuldig dezelfde fouten maken. En dat is jammer, want een lage positie in zoekmachines betekent minder traffic, conversies en omzet.
Om te voorkomen dat jij ook omzet misloopt deel ik vandaag 5 veelgemaakte SEO fouten (en leg ik uit hoe je ze oplost).
Zit je er klaar voor? Let’s go!
Zoekwoordenonderzoek overslaan
In het eerste blogbericht in de SEO basics reeks bespraken we het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek. Ik schreef toen het volgende:
“Een SEO-strategie valt of staat met zoekwoorden onderzoek. Het uitvoeren van dit onderzoek is dan ook standaard stap één bij elk marketingtraject dat we bij Visia Media aanvliegen.”
Dat is klare taal. Zonder grondig zoekwoorden onderzoek ben je aan het gissen. Je zult kansen laten liggen en weet nooit of je strategie optimaal werkt.
Deze veelgemaakte SEO fout kent twee scenario’s met elk een eigen oplossing:
-
Je bent nog niet begonnen met SEO
Pfoeh, je bent nog op tijd! Voer een grondig zoekwoorden onderzoek uit zodat je SEO strategie een sterk fundament heeft. -
Je SEO strategie draait op volle toeren
Stop de persen! Neem een stap terug en kijk kritisch naar de basis. Op welke zoekwoorden scoor je nu, en welke kansen heb je laten liggen?
Heb je nog nooit een zoekwoorden onderzoek uitgevoerd? Lees dan het eerste bericht in deze reeks.
Te hoog mikken
Nu we het toch over zoekwoorden onderzoek hebben: choose your battles wisely.
Wat ik daarmee bedoel? Gebruik geen zoekwoorden waarop je nooit zult ranken. Wees altijd realistisch en kies zoekwoorden met potentie.
Stel, je runt een kleinschalige webshop waarop je professionele tennisschoenen verkoopt. Tijdens een kortstondig zoekwoorden onderzoek ontdek je dat de term “Schoenen kopen” behoorlijk populair is.
Mooi! Dan kun je daar je pijlen op richten.
Nou, niet dus! Tenzij je wilt opboksen tegen Zalando, Nelson en VanHaren. Populaire zoekwoorden zijn vaak niet de juiste keus. Ga in plaats daarvan op zoek naar zoekwoorden waarop je wél kunt ranken.
Zodra je rankt op een “makkelijker” zoekwoord, kun je je strategie langzaam uitbouwen en opschalen.
Je slaat door
Geloof het of niet, maar je kunt het optimaliseren van een website ook overdrijven. Erger nog, het is één van de grootste fouten die je kunt maken.
We kennen het allemaal wel: websites met ellenlange teksten die volgepropt staan met zoekwoorden, herhalingen en linkjes. Men lijkt het idee te hebben dat meer content automatisch leidt tot hogere posities op de zoekresultatenpagina. Dit is echter niet altijd waar.
Verlies de bezoeker niet uit het oog tijdens het schrijven van content. Over-geoptimaliseerde teksten zijn vaak namelijk lastig leesbaar en komen spammy over.
Google wordt trouwens steeds beter in het begrijpen van content in de juiste context. De kwaliteit van je webteksten was dus nog nooit zo belangrijk.
Laks zijn met page titels en meta descriptions
Page titels en meta descriptions zijn HTML-elementen die niet direct zichtbaar zijn voor een bezoeker van je website. Het gevolg daarvan is dat ze regelmatig vergeten worden.
Voor zoekmachines zijn de metagegevens echter essentieel. De titel en omschrijving worden namelijk getoond op de zoekresultatenpagina. Deze teksten zijn daardoor vaak het eerste contactmoment dat je hebt met een potentiële klant. Zorg ervoor dat je een goede indruk maakt.
Daarnaast kun je je positie verbeteren door het zoekwoord op te nemen in de page titels en meta description. Twee vliegen in één klap dus!
De techniek is niet in orde
Het spreekt voor zich dat zoekmachines proberen hun bezoekers tevreden te houden. Een zoekopdracht moet dus niet alleen de juiste informatie, maar ook een prettige ervaring opleveren.
Daarom is het belangrijk dat je website technisch gezien in orde is. Dit betekent minimaal het volgende:
-
Laadtijden zijn zo kort mogelijk
Niemand houdt van trage websites. Zorg dus voor een goede webhost, nette code en geoptimaliseerde mediabestanden. -
Gebruik(er)svriendelijkheid staat voorop
Kijk regelmatig kritisch naar de gebruiksvriendelijkheid van je website. Maak je gebruik van een heldere navigatiestructuur? Hoe is de weergave op verschillende schermgroottes en apparaten? Allemaal zaken die bepalend zijn voor de ervaring van je bezoeker. En dus ook je ranking. -
De website is toegankelijk voor iedereen
Toegankelijke websites zijn dusdanig ingericht dat gebruikers met een (visuele) beperking geen problemen ondervinden tijdens hun bezoek. Uiteraard weegt dit zwaar mee in de beoordeling van zoekmachines. Zorg dus dat je voldoet aan de laatste richtlijnen.
In de praktijk komen we deze SEO fout regelmatig tegen. Veel ondernemers staan niet stil bij de technische kwaliteit van hun website. Dat is jammer, want slechte websites verschijnen lager op de zoekresultatenpagina.
Meer lezen over technische SEO? Eerder in deze reeks schreef ik erover.
Voorkom onnodige SEO fouten
Fouten maken is menselijk, we doen het allemaal. Wees dus voorzichtig als je zelf aan de slag gaat met het optimaliseren van je website. Het maken van onnodige SEO fouten kan een enorme impact hebben op je positie in zoekmachines, vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt.
Wil je SEO uitbesteden zodat je zeker weet dat er geen foutjes insluipen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.