Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Zoekmachine optimalisatie vormt dan ook de absolute basis van online marketing. In de blogreeks SEO Basics leggen we de belangrijkste aspecten van SEO uit. Deze week gaan we het hebben over zoekwoorden onderzoek. Let’s go!
SEO, hoe zit dat ook alweer?
Even een korte opfriscursus voor de nieuwkomers onder ons. SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.
Het volledig optimaliseren van een website heeft nogal wat voeten in de aarde. De moeilijkheid van SEO verschilt per geval en wordt mede bepaald door de sector, concurrentie, omvang en populariteit van een website. Om je te ondersteunen in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.
Zoekwoorden onderzoek: een goed begin is het halve werk
Een SEO-strategie valt of staat met zoekwoorden onderzoek. Het uitvoeren van dit onderzoek is dan ook standaard stap één bij elk marketingtraject dat we bij Visia Media aanvliegen.
Het doel van een zoekwoorden onderzoek is het ontdekken en definiëren van de termen die een bezoeker gebruikt wanneer deze op zoek is naar jouw dienst of product. Veel bedrijven kiezen ervoor deze stap over te slaan en zelf te bepalen welke zoekwoorden relevant zijn. Deze aanpak kent twee gevaren:
-
Je creëert tunnelvisie
Door “op goed geluk” zoekwoorden te kiezen beperk je de resultaten tot je eigen waarnemingen en inzichten. -
Je overschat de doelgroep
Jij bent een professional in je vakgebied, maar je klant hoeft dat niet te zijn. Stel je verkoopt kamerplanten. Je zou je website kunnen optimaliseren voor het zoekwoord “Monstera Deliciosa”, terwijl je doelgroep “groene plant gaten” intypt op Google. Gemiste kans dus!
Het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek
Voordat je aan de slag gaat met het bedenken en bepalen van zoekwoorden, is het belangrijk om een stap terug te nemen. Probeer als buitenstaander naar je onderneming te kijken en ontdek wat jouw bedrijf uniek maakt. Natuurlijk ben je beter, sneller, slimmer en leuker dan je concurrentie. Maar waarom?
De reden om de unieke aspecten van je bedrijf in kaart te brengen is voor de hand liggend, maar wordt vaak overgeslagen: met behulp van SEO help je Google je website beter te begrijpen en hoger te waarderen, maar waarom verdien je een plek op die felbegeerde eerste pagina? Zodra je weet wat je unieke kwaliteiten zijn, weet je wat het uitgangspunt voor je zoekwoorden onderzoek is.
Begrijp je doelgroep
Nu je een duidelijk beeld hebt van de unieke kwaliteiten van je bedrijf wordt het tijd voor stap twee: het begrijpen van je doelgroep. Met zoekmachine optimalisatie zorg je ervoor dat je zichtbaar bent voor je doelgroep op het cruciale moment waarop deze op zoek is naar jouw dienst of product. Het is daarom vanzelfsprekend dat het gedrag van je doelgroep voor een groot deel bepaalt op welke zoekwoorden je moet inzetten.
Probeer te ontdekken welke zoekopdrachten je doelgroep gebruikt wanneer deze op zoek is naar de dienst die je aanbiedt. Hou er rekening mee dat jullie waarschijnlijk niet hetzelfde vocabulair delen. Wanneer een potentiële klant op zoek is naar een geschikte partij om een website te ontwikkelen zoekt deze bijvoorbeeld op de term “Website laten maken”, het zou in dat geval niet waardevol zijn om onze website te optimaliseren voor de term “Webdevelopment”.
Met behulp van online tools zoals Google Trends kun je onderzoeken welke terminologie hoe vaak gebruikt wordt. Maak een lijst van potentieel waardevolle zoekwoorden en synoniemen en begin met vergelijken.
Kijk naar (en leer van) je concurrentie
Het doel van een zoekwoorden onderzoek is het bepalen van effectieve, strategische zoekwoorden. Strategisch ja. En het bepalen van een strategie is onmogelijk als je niet weet tegen wie je opbokst.
Maak daarom een lijst van je belangrijkste concurrenten, van lokale ondernemer tot wereldspeler. Onderzoek per concurrent op welke zoekwoorden wordt ingezet, en welke Google-positie daarmee behaald wordt. Op basis hiervan kun je strategische keuzes maken.
Betrek ook concurrenten die je nog níét kent bij je onderzoek. Pleeg zelf zoekopdrachten met de zoektermen waarop je graag gevonden zou willen worden en bekijk de eerste resultaten. Wat denk je, maak je een kans om ook te scoren op deze termen?
Stel: je hebt een kleine, lokale kluswinkel met webshop. De kans dat je Praxis, Hornbach en Gamma verslaat op de zoekterm “Spijkers kopen” is dan heel klein. Kies in zo’n geval voor een specifiekere zoekterm of zet in op één van je Unique Selling Points. Wellicht kun je bijvoorbeeld wél scoren op een zoekterm als “Gipsplaatspijkers Heerlen”.
Het is effectiever om hoog te scoren met een laag bereik, dan laag te scoren met een hoog bereik.
Voor dit onderdeel van je onderzoek heb je in principe geen (betaalde) tools nodig. Alle data die je nodig hebt is één klik van je verwijderd.
Uitbreiden maar!
I’ve said it before and I’ll say it again: het optimaliseren van je website en het bepalen van zoekwoorden is een doorlopend proces. Ben je pas net bezig? Kies dan voor “makkelijke” zoekwoorden waarop je hoog kunt scoren. Vervolgens kun je verdergaan met het uitbouwen van je strategie. Voordat je het weet heb je die felbegeerde plek te pakken.
Heb je hulp nodig bij het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek, of heb je een ander SEO-vraagstuk? Laat het weten in de reacties hieronder!