Wanneer je als bedrijf wilt beginnen met het inzetten van marketing is het soms lastig om te bepalen wat je gaat doen. Welk medium ga je gebruiken? Welke strategieën zijn er? Er zijn zoveel verschillende keuzes dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Zo kun je kiezen uit verschillende platformen en content, maar ook de omvang van je doelgroep en het doel van je campagne. Om je een handje te helpen heb ik een stappenplan opgesteld voor het plannen van je marketingstrategie. Én leg ik de belangrijkste en meest opvallende soorten marketing aan je uit.
Stap 1: doelgroep definiëren
Het is belangrijk dat je eerst bepaalt hoeveel mensen je gaat bereiken en wie dat zijn. Dit wordt natuurlijk deels door je budget bepaald. Maar het is ook belangrijk om te kijken welke soorten marketing aansluiten op je doelgroep.
Business to Consumer marketing
Business to Consumer marketing (B2C) gaat over alle marketing die gericht is op consumenten. Elke advertentie die je als consument tegenkomt past in deze groep. De tegenpool van B2C is Business to Business (B2B) marketing.
Business to Business marketing
Business to Business (B2B) zijn alle soorten marketing waarbij het ene bedrijf een product of dienst aan een ander bedrijf verkoopt. Zo zijn er bijvoorbeeld verzekeringmaatschappijen die dekking aan winkels bieden (voor zowel personeel als consumenten).
Above the Line marketing
Above the Line (ATL) is het gebruikmaken van een massamedium om een breed publiek te bereiken. Hierbij kun je denken aan reclames die je ziet op televisie. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat veel mensen het zien, maar daardoor is het vaak voor de meeste mensen niet relevant. Als je deze strategie wilt toepassen, dan moet je een flink budget hebben. Het is namelijk niet goedkoop.
Below the Line marketing
Dit is het tegenovergestelde van ATL. Hier wordt niet op grote schaal reclame gemaakt, maar vindt er directe communicatie plaats met de doelgroep. Doordat het heel persoonlijk is, is het vaak ook relevant voor meer mensen.
One-to-one marketing
Bij deze strategie communiceer je rechtstreeks met de klant. Hierbij wordt gepersonaliseerde reclame gedeeld, waardoor je een grote klantloyaliteit krijgt. Een klantenkaart van een supermarkt is hier een goed voorbeeld van. Als de klant producten koopt van de winkel dan worden persoonsgegevens opgeslagen, waardoor de supermarkt advertenties kan sturen die speciaal voor die ene klant bedoeld zijn.
Stap 2: doel bepalen
Nu de doelgroep duidelijk is wordt het tijd om het doel van je marketing bepalen. Het meest gekozen doel is om de verkoop van een product of service te vergroten. Maar dit is niet het enige beschikbare doel.
Inbound marketing
Dit is een strategie om te zorgen dat klanten jouw bedrijf leren kennen en ermee in contact komen, niet andersom. De meest gebruikte manier is Search engine optimization. Als je hoog scoort met een zoekresultaat voor een waardevol zoekwoord, trek je relevant verkeer – en potentiële leads – naar je website. Het tegenovergestelde hiervan is outbound marketing.
Outbound marketing
Als er een product of dienst wordt gepromoot bij mensen die in de eerste instantie niets wilden kopen, wordt dat outbound marketing genoemd. Denk hierbij aan een reclamebord waar eten op staat waardoor je honger krijgt. Eerst was de consument niet van plan om eten te kopen maar door de reclame gaat diegene dat wél doen.
Acquisition marketing
Deze strategie heeft als enige doel om nieuwe klanten naar een bedrijf te halen. Uiteindelijk wil je een strategie krijgen die op de automatische piloot draait. Een goede manier om dit te realiseren is door gebruik te maken van inbound marketing.
Loyalty marketing
Als je een klant hebt is dat mooi, maar het behouden van een klant zorgt voor het beste resultaat. Loyalty marketing heeft als doel om klanten te behouden door het aanbieden van verschillende voordelen. Denk hier bijvoorbeeld aan een stempelkaart. Bij elke €10,- die de consument uitgeeft, krijgt hij een stempel. Zodra de kaart vol is krijgt hij iets gratis. Mensen geven sneller meer geld uit met de gedachte dat ze daarna iets gratis krijgen.
Product marketing
Dit is alle reclame die als doel heeft om zo veel mogelijk producten te verkopen. Zo heb je reclamefolders en TV-advertenties met specifieke artikelen die aan de man gebracht worden. Het tegenovergestelde hiervan is brand marketing.
Brand marketing
Brand marketing gaat niet over het verkopen van een product of service maar meer over het bekendmaken van een identiteit. Op de lange termijn loont het meer om het merk zelf te communiceren dan de producten. Dit stimuleert namelijk de klantbetrokkenheid en loyaliteit.
Een bedrijf die dit heel goed doet is McDonald’s. Door hun goede brand marketing weet iedereen van het merk af en hoef je maar een deel van het logo te zien om te weten over welk merk het gaat. Zo staat hieronder een heel slim reclamebord bij een weg om aan te geven dat er een filiaal om de hoek is.
Stap 3: medium bepalen
Nu je weet wie je wilt bereiken en waarom je dit wilt doen, is het makkelijker om een medium te kiezen dat je kunt inzetten om een zo effectief mogelijke marketingstrategie uit te voeren. Bij een jonge doelgroep kun je beter online adverteren. Maar als je een serieuze boodschap wilt overbrengen zijn andere media wellicht efficiënter.
Catalogus marketing
Om producten of diensten onder aandacht te brengen kun je gebruikmaken van een reclamefolder. Het lijkt misschien een ouderwetse manier van adverteren, maar uit onderzoek is gebleken dat mensen het nog steeds leuk vinden om door een reclameboekje te bladeren.
In-store marketing
Dit is alle reclame die in een winkel voorkomt. Denk hierbij aan bordjes met “1+1 gratis” erop – dit wordt ook wel augmented marketing genoemd – en kortingen over het algemeen. Eén van de andere soorten marketing die veel in winkels voorkomt is free sample marketing.
Free sample marketing
Dit draait om het gratis weggeven van (een deel van) een product, met als doel het op een ander moment te verkopen. In supermarkten wordt dit vaak gedaan in de vorm van proefkraampjes.
Freebie marketing
Dit is bijna hetzelfde als free sample marketing. Het verschil is dat het minder gaat over producten en meer over services. Spotify is hier een voorbeeld van: eerst kun je Spotify gratis gebruiken maar dan krijg je wel reclames. Als je maandelijks gaat betalen verdwijnt de reclame en krijg je meer mogelijkheden.
Event marketing
Om naamsbekendheid te vergroten gebruiken sommige bedrijven evenementen om op te adverteren. Een goed voorbeeld hiervan is Red Bull: dit bedrijf sponsort veel extreme sports evenementen.
Field marketing
Field marketing is face-to-face adverteren met potentiële klanten. Dit kan flyers uitdelen in de stad betekenen, maar het is ook contact leggen met vaste zakelijke klanten op kantoor.
Conversational marketing
Slimme merken weten dat verkopen gemakkelijker gaat als een bedrijf een goede relatie heeft met haar doelgroep. Als mensen het gevoel hebben dat ze kunnen praten met een bedrijf, hebben ze sneller de neiging om iets te kopen.
Out-of-home marketing
Hier gaat het om alle marketing die buiten plaatsvindt. Denk hierbij aan reclameborden, bushalte-posters, autostickers en uithangborden.
Email marketing
Zoals de naam al zegt: het promoten van je bedrijf via e-mail. Dit kan eenmalig zijn, maar meestal wordt er een geplande reeks van promotionele e-mails gestuurd; ook wel drip marketing genoemd. Een veel voorkomende soort van email marketing is permission marketing.
Permission marketing
Dit is het verkopen van producten of diensten aan iemand die van tevoren heeft afgesproken om marketinginformatie te ontvangen. Dit wordt vaak gedaan in koppeling met extra voordelen: “ontvang updates en aanbiedingen per email voor 10% korting op je volgende aankoop”.
Influencer marketing
Als je wilt adverteren richting een bepaalde doelgroep, kun je samenwerken met een bekend persoon die in een bepaalde mate invloed heeft op zijn of haar publiek. Door de goede band tussen de influencer en haar publiek zal je naamsbekendheid en verkoop veel groeien.
Content marketing
Het maken en delen van content om een positieve actie te stimuleren wordt ook wel content marketing genoemd. Dit is een langetermijnstrategie. In plaats van zich te concentreren op verkopen, moet het eerst waarde leveren aan de doelgroep. Dit versterkt de merkbeleving en voedt de relatie tussen je bedrijf en de consument.
Stap 4: de inhoud
Zodra je een medium hebt gekozen is de volgende stap om de inhoud te bepalen. Dit kan natuurlijk het bekendmaken van een product of service zijn, maar er zijn ook andere invalshoeken die je kunnen helpen met verkoop.
Humanistic marketing
Humanistic marketing doet beroep op de typische menselijke behoeften aan bepaalde waarden en gevoelens. Denk hierbij aan liefde, kennis, empathie, respect en vertrouwen. Een autoreclame met een heel gelukkig gezin laat je onderbewustzijn denken dat je eigen gezin ook zo is wanneer je die auto koopt. Een andere manier van humanistic marketing is het gebruikmaken van bijvoorbeeld een goed doel.
Cause marketing
Wanneer een bedrijf gebruikmaakt van een liefdadigheidsinvalshoek, wordt dat cause marketing genoemd. Hier is het belangrijk dat het bedrijf en de klanten geven om het doel. Dit kan zorgen voor meer verkoop, maar het is vooral goed voor de manier waarop mensen een bedrijf zien. Lush verkoopt bijvoorbeeld de ‘Charity pot’. Als je deze body lotion koopt gaat 100% van de opbrengst naar het goede doel dat op de deksel staan. Hierdoor hebben mensen sneller de neiging om de pot – en wat andere producten erbij – te kopen.
De marketingstrategie
Wanneer je out-of-the-box gaat denken komen er vaak opvallende reclames uit. Dit kan ervoor zorgen dat er mond-tot-mond reclame ontstaat.
Agile marketing
Agile marketing gaat over open en ontvankelijk zijn voor veranderingen met je marketingstrategie. Het gaat om flexibiliteit en het niet vasthouden aan een vast plan. Als je altijd alleen doet wat jij en iedereen doet, dan val je nooit heel erg op.
Non-traditional marketing
Een manier van agile marketing is non-traditional marketing. Hier gaat het erom dat je anders durft te zijn met je marketing. Deze aanpak is riskant maar dat kan het zeker waard zijn. De onderstaande Nivea bank is hier een goed voorbeeld van. Om te laten zien wat Nivea kan doen voor je huid hebben ze een unieke bank in meerdere winkelcentra geplaatst. Dit valt veel meer op dan een simpele reclameposter in de stad.
Cross media marketing
Dit is een marketingstrategie waarbij er in verschillende vormen een marketingboodschap wordt voorgelegd aan een potentiële klant. Dus als je als bedrijf gebruikmaakt van meerdere media, is dat marketing op zichzelf. Hoe vaker een consument een bedrijfsnaam of product langs ziet komen, des te groter de kans is dat de klant eraan denkt wanneer hij het nodig heeft.
Welke soorten marketing zijn het beste?
Zoveel keuze, maar welke is de beste? Welke soorten marketing je gaat gebruiken ligt aan je bedrijf, hetgeen wat je wilt verkopen en het budget. Ben je niet helemaal zeker van je kennis op het gebied van adverteren, dan heb ik een tip: stuur ons een bericht, dan plannen we een gesprek in. Geheel vrijblijvend en je bent verzekerd van resultaat.
Benieuwd naar de mogelijkheden? We hebben een speciale pagina opgesteld met alle informatie over marketing.