Winnen met je socials: Social-mediaplan

In de post Winnen met je socials: social-mediastrategie hebben we een strategie opgesteld voor je zakelijke social-mediakanalen. Nu je hebt vastgesteld wat je doelen zijn hebben we een plan nodig. Heb je de vorige blogpost nog niet gelezen? Dan raad ik je aan dat eerst te doen. Heb je dat wel gedaan? Let’s jump in.

Het inrichten van je social-mediakanalen: de basis

Hoewel deze stap relatief eenvoudig is, vormt hij de basis van je algehele uitstraling op het platform en dus van je social-mediaplan. Een goed en volledig ingevuld profiel komt professioneel over. Je laat zien dat je jezelf serieus neemt en je pagina stevig in zijn schoenen staat.

  • Zorg ervoor dat je pagina een profielafbeelding (en indien mogelijk een coverafbeelding) heeft van goede kwaliteit, dit zijn namelijk de eerste herkenningspunten van jouw onderneming voor je doelgroep. Als je meerdere social-mediakanalen zakelijk wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je consistent bent met deze visuals. Zo blijf je herkenbaar op verschillende kanalen.
  • Vul waar mogelijk alle informatie in. Vermijd marketingpraatjes en probeer niet popiejopie over te komen, daarmee snij je jezelf in je vingers. Invulling geven aan “wat heb ik gedaan” werkt vaak stukken beter dan “wie ben ik”. Je doelgroep weet hoogstwaarschijnlijk wat je doet en wilt geïnformeerd worden.
  • Zorg dat je de visuals en teksten up-to-date houdt. Wil je de algemene tekst een tijdje laten zoals hij is? Vermijd dan de vermelding van jaartallen en cijfers. Niets zo pijnlijk als 6 jaar bestaan en je doelgroep laten denken dat je een starter bent.

De stem van je online marketing: tone-of-voice

Ik maak graag vergelijkingen. En ik heb de gewoonte om bedrijven te vergelijken met mensen. Als je onderneming een persoonlijkheid zou hebben, hoe zou deze dan in elkaar steken? Hoe staat hij tegenover je doelgroep en hoe wil je dat ze over hem denken? Als je deze vragen moeilijk vindt om te beantwoorden dan kun je ook proberen op te schrijven hoe je onderneming absoluut niét is.

Vergelijken met een concurrent is ook niet erg: je kunt een beetje afkijken of juist een andere manier van communiceren aanhouden om je te onderscheiden in de sector. Met een goede tone-of-voice houd je de teksten lekker fris en relevant voor je doelgroep , zonder over te komen als iets dat je niet bent.

Het gaat om hoe relevant je boodschap is, niet om hoe hard je hem kunt schreeuwen. Want zeg nou eerlijk, je bent blij dat je deze afbeelding niet kunt horen.

Nog meer strategieën: je posting strategie

Nu we in Winnen met je socials: social-mediastrategie een algehele richtlijn hebben opgezet voor je zakelijke social-mediakanalen, zijn we klaar voor de volgende stap.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wát je gaat posten. Video’s doen het over het algemeen stukken beter dan tekst als het gaat om betrokkenheid van je volgers, deze posts worden tevens hoger gepositioneerd in hun timeline. Probeer op zijn minst altijd een afbeelding toe te voegen aan een post, het oog wilt namelijk ook wat. Het beeld zal de aandacht naar de rest van de post trekken.

Hoe vaak ga je posten? Dat is natuurlijk compleet afhankelijk van jouw tak van sport (én van hoeveel relevante/interessante content je kunt creëren natuurlijk). Als richtlijn: probeer minstens 3 keer per week iets te plaatsen op Facebook, meerdere keren per dag op Twitter en elke dag op Instagram. Op sommige kanalen zijn mensen eraan gewend om telkens geprikkeld te worden en te scrollen tot hun ogen vierkant zijn. Als je hier je doelgroep wilt bereiken dien je een actieve rol aan te nemen én te houden!

Wanneer ga je posten? Probeer erachter te komen wanneer jouw doelgroep actief is. Voor veel mensen is het checken van social media onderdeel van het ochtendritueel, je zou dus kunnen posten tussen 8-10. Is je doelgroep volwassen, dan kun je hun pauzemoment op werk opleuken met een van je posts, zo rond 12 uur. In de avond een van jouw posts als toetje tijdens de after-dinner dip (6-7 uur ’s avonds).

Met dergelijke informatie (of common sense) als basis kun je experimenteren wat de sweet spot is voor jouw doelgroep. Als je Googled op “best time to post on social media” vind je complete onderzoeken die bepaalde tijden per dag aanbevelen, maar ook dat zijn richtlijnen die niet bewezen zijn voor jouw specifieke doelgroep. Ben niet bang om je eigen onderzoek te doen en neem niet klakkeloos zaken over, met jouw eigen data en feedback kom je veel verder.

Testen, testen en nog eens…

Testen. Ja je leest het goed. Deze blogpost is geen waterdicht social-mediaplan dat je klakkeloos kunt overnemen voor resultaat. Kijk na een een aantal weken naar de resultaten van je posts. Welke content heeft de meeste bezoekers getriggerd om je website te bezoeken? Hebben bepaalde posts een discussie opgewekt? Zijn er dagen/weken waar je aantal volgers meer gestegen is dan in andere weken?

Springt er een post uit die meer resultaat oplevert? Doe dan meer van dit en blijf experimenteren. Houd de doelen die we hebben opgesteld in Winnen met je socials: social-mediastrategie in je achterhoofd en zorg ervoor dat je deze zo specifiek mogelijk maakt.

  • Zo moet het: Het aantal bezoekers dat via Facebook op onze website komt, moet binnen een jaar gestegen zijn met 30%
  • Zo moet het niet: We willen meer bezoekers naar de website via social media

Een klein verschil, maar hierdoor houd je grip op de zaak. Met heldere en specifieke doelen heb je iets om naartoe te werken, het is niet alleen een stok achter de deur maar ook een indicator zonder gemaar. Belangrijk: blijf actief en actueel. Hoe meer je post, hoe meer feedback van je doelgroep en hoe meer je erachter komt wat je doelgroep wilt zien of lezen.

Lezen is zilver, reageren is goud

Zet deze maar alvast op een tegeltje want dit is hoe het er op je zakelijke socials er aan toe gaat. Als je doelgroep een discussie voert onder je post, meng je hier dan in! Je doelgroep komt erachter dat je onderneming ook gewoon gerund wordt door mensen in plaats van robots die alleen maar sales willen maken (wat uiteindelijk natuurlijk gewoon het doel is, laten we eerlijk blijven).

Bol.com onderscheidt zich bijvoorbeeld met scherpe en gedurfde humor. Dat maakt ze één van de koningen van zakelijke social media omdat niemand anders zich zo profileert.

Doe een stapje terug en verplaats jezelf in je potentiële klant. We hebben allemaal geleerd dat we mensen niet over een kam moeten scheren, maar goede marketing staat en valt met hokjes. Hokjes met mensen uit je doelgroep, met gelijke interesses en motieven. Met social media krijgen alle mensen in je (voorheen onzichtbare) doelgroep ineens een gezicht. Wat hebben deze mensen met elkaar gemeen? Wat willen ze zien, wat doen ze in hun vrije tijd, wat maakt ze aan het lachen?

Analyseer je doelgroep en maak gebruik van de informatie die je kunt verzamelen, er is een grote kans dat je tot nieuwe inzichten komt.

De aanhouder wint

De grootste valkuil én de ultieme test: consistent blijven. Het geheim? Plannen.

Als je content gaat bedenken op het moment dat het tijd is om te posten is de kans groot dat je post inhoudelijk niet veel voor gaat stellen. Het actueel houden van je social media is geen vakje dat je afvinkt, de content van je pagina moet waardevol zijn voor je doelgroep (en even onder ons, dit bericht is weken geleden geschreven). Onderaan deze pagina vind je een download, met deze kalender kun je eenvoudig berichten inplannen. Zo hou je overzicht en kun je ervoor zorgen dat je altijd waardevolle content achter de hand hebt. Hoewel het document redelijk basic is en ik uitga van 3 posts per week, kun je deze eenvoudig aanpassen naar jouw eigen persoonlijke kalender voor je zakelijke social media.

Daarmee zijn we aan het einde van de ‘Winnen met je socials’-serie. Je hebt nu een sterke basis voor je zakelijke social media: een strategie als fundament en een social-mediaplan om het allemaal waar te maken. Geen tijd of zin om het zelf te doen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.